La història del cinema: una odissea (Mark Cousins, 2011)


Quinze hores dura aquest documental. I no n’hi ha per menys. La història del setè art, el cinema, explicada en tota la seva èpica. Però aquesta vegada no és com les altres. Fins ara, les històries del cinema s’explicaven de manera etnocèntrica: la indústria del primer món -Hollywood, fonamentalment- s’explicava a si mateixa. Però aquesta era una visió parcial, falsa. Era racista!

La història del cinema de Mark Cousins és, sobretot, una història nova; de les aportacions i el talent a tot el món; dels cineastes del Tercer Món, de les pel·lícules innovadores, de la imaginació; d’aquells títols que van canviar les mentalitats i la història. Repassem onze dècades de bon cinema: des dels germans Lumiére fins a les noves fornades del cinema nòrdic o oriental o els films de dones o els de negres.

Aquest documental té una estructura allunyada de l’erudició històrica feta amb recull de materials d’arxius i filmoteques i acumulació de testimonis, filmacions i documents antics sinó una narració suau i intimista dels moments de màxima creació cinematogràfica i de la seva relació amb els temps històrics i les mentalitats. Més en la línia de l’assaig poètic, les filmacions estan plenes d’imatges actuals: la casa on vivia un director, l’escenari d’un rodatge, el bullici de la gent del carrer. És un viatge diferent que trenca amb el relat tradicional del què havia estat la història del cinema.

La historia del cine de Mark Cousins

La historia del cine de Mark Cousins

La historia del cine de Mark Cousins

La historia del cine de Mark Cousins

ENLLAÇOS

The Story of Film: an Odyssey – VOSE – via torrent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s