Els Alps (Giorgos Lanthimos, 2011)


https://i2.wp.com/smellslikescreenspirit.com/wp-content/uploads/2012/06/Alps-460x655.jpg

Estranya i bizarra la nova producció del director grec més internacional, Giorgos Lanthimos, l’autor de Canins. Aquí, una nova immersió en les profunditats de la comunicació humana quan s’arriba a l’extrem de l’alienació: un col·lectiu de quatre persones: una gimnasta i el seu entrenador i un metge i una enfermera substitueixen persones que han mort davant del seu entorn més proper (família, amics, etc.) per tal d’ajudar-los a superar el dolor. Vesteixen com els difunts, copien la seva manera de parlar i els seus gustos i vicis. Són una filla davant del pares o l’amant d’un dels membres d’un matrimoni. Els professionals i les famílies simulen que el difunt segueix viu. La simulació els porta a creure que els suplantadors són les persones difuntes i, poc a poc, van refent les seves vides a partir de la representació de la mentida però amb el risc que cada cop necessiten anar més enllà en la simulació. Els propis suplantadors es van submergint en el seu paper de manera cada cop més convincent.

La pel·lícula de Lanthimos és complexa, de difícil interpretació; fins i tot, desagradable. Els actors/personatges actuen de manera autòmata, a la manera de Robert Breson, per entendre’ns. Les situacions són fosques, tenen una aparença de normalitat, però en realitat tothom està desequilibrat. Transmeten la idea de l’alienació i la incomunicació: les intimitats són forçades, el dolor emocional és una mera representació, el sexe és artificiós i buit. Tota la pe·lícula és trista i sòrdida. Admet molts interpretacions, però totes pessimistes. La generositat acaba barrejada amb l’egoisme, fins a fer-se indestriable. Interessant producció del cinema europeu actual però més aviat desagradable. No apta per a totes les persones.

https://i2.wp.com/2.bp.blogspot.com/-6awyNlGwnPE/TsT6cxo3LCI/AAAAAAAABRk/hPh9g6CyHeU/s1600/ALPS2.jpg

https://i2.wp.com/www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2011/08/Yorgos-Lanthimos-Alps-Movie-Photo.jpg

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0QTys1VnHJ48OeO8P9SFysVkMDyhKcBUOKYcqIMBnI4YU6B6IPzCPPMH-

ENLLAÇOS

enllaç d’Alps en versió original en grec més subtítols en espanyols (via Torrent)

2 thoughts on “Els Alps (Giorgos Lanthimos, 2011)

    • Doncs si la primera d’aquest director no et va agradar juraria que aquesta tampoc no t’agradarà, perquè té els mateix tipus de muntatge, narració, personatges, etc.
      Els personatges de la primera podrien interpretar els de la segona. Tots són pura alienació profunda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s