El cuïrassat Potemkin (S. M. Eisenstein, 1924)


Títol original: Bronenosets Potyomkin
Any: 1925
Director: Sergei M. Eisenstein

El cuirassat Potiomkin és una pel·lícula basada en fets reals, que van succeir al port d’Odessa, a la mar Negra, a Ucraïna sota l’imperi Rus, durant la setmana del 26 de juny del 1905. La pel·lícula mostra que els mariners del cuirassat estan farts dels maltractaments i vexacions de part dels oficials, i quan se’ls obligar a menjar carn podrida amb cucs, decideixen revoltar-se.

Plena d’imatges expressives, gairebé com un àlbum fotogràfic, el cuirassat Potiomkin representa la magnificació de la figura de les masses i les causes col·lectives.

La pel·lícules ha estat una de les més perseguides. Prohibida durant anys a molts llocs (com en l’Espanya franquista), censurada, amb el muntatge manipulat per diluir el seu caràcter subversiu; passes amb sessions colandestines, etc. La ideologia és clarament marxista i revolucionaria, indica els enemics del poble -empresaris, militars, capellans, etc.- i la possivilitat d’enderrocar-los si hi ha voluntat de fer-ho. Això és el que va impactar tant a l’epoca, que els obrers -en aquest cas, els mariners de l’exèrcit són considerats com a obrers- podien revoltar-se i enderrocar l’ordre establert.

Visualment és espectacular. No es basa en la narració lineal de l’argument a partir dels diàlegs i les situacions de personatges concrets, sinó del muntatge per la juxtaposició d’imatges molot curtes i diferents entre si per provocar un shock visual (més en la línia dels vídeo-clips o la publicitat actual). Conté una escena molt famosa de repressió policial contra població civil indefensa que s’ha estudiat mil vegades a les facultats universitàries.

Trailer 

Enllaços

Versió amb intertítols en rus i espanyol:
http://www.megaupload.com/?d=BXS645ZK
http://www.megaupload.com/?d=830GSN2O
http://www.megaupload.com/?d=M2C2ZO1Z
http://www.megaupload.com/?d=BQDQM10E
http://www.megaupload.com/?d=0S30DMWS
http://www.megaupload.com/?d=APLXDVB0
http://www.megaupload.com/?d=NAYOR2EQ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s